Chcesz mieć mocne kości? Troszcz się o nie codziennie!
Czy wiesz, że już po 30. roku życia organizm zaczyna tracić wapń, gęstość kości powoli się zmniejsza, co powoli przyczynia się do osłabienia ich kondycji? Może to prowadzić do osteoporozy. Jak jej zapobiegać? Dobrym rozwiązaniem będzie właściwa dieta oraz wspomaganie suplementacją.
Skąd bierze się osłabienie kości?
|
Wraz z wiekiem nasze kości ulegają osłabieniu – zmniejsza się ich gęstość, a tym samym rośnie ryzyko urazów i złamań. Osłabiona struktura kości to objaw osteoporozy – choroby, która jest szczególnym zagrożeniem dla kobiet po menopauzie. To problematyczne schorzenie, gdyż może powodować, że kości stają się podatne na załamania, nawet przy niewielkim upadku. Jednym z powodów jej powstawania mogą być uwarunkowania genetycznie, ale wśród czynników sprzyjających wymienia się również dietę ubogą w wapń i niedobory witaminy D. Wapń jest pierwiastkiem biorącym udział w tworzeniu i mineralizacji tkanki kostnej na przestrzeni całego życia człowieka. Z kolei witamina D3 wspomaga jego wchłanianie przez organizm. Brak tych składników może prowadzić również do osteomalacji, czyli rozmiękczania kości – schorzenia, które podobnie jak osteoporoza osłabia kości i naraża je na ryzyko złamań.
Dieta i suplementacja – sposób na mocne kości
Aby zachować zdrowe kości na dłużej, ważne jest stosowanie zbilansowanej diety. Jej podstawą jest mleko i jego przetwory, warzywa strączkowe i kapustne, ryby morskie, orzechy i oliwa. Co więcej, pamiętajmy o korzystnym wpływie promieni słonecznych. Pomagają one w wytwarzaniu witaminy D, potrzebnej w przyswajaniu wapnia z pożywienia. Wzbogacając codzienną dietę o te cenne składniki możemy sprawić, że nasze kości będą dłużej mocne i odporne na złamania. Aby jednak wspomagać codzienny jadłospis, warto również sięgnąć po specjalne suplementy np. NIOosteo. Zawiera on odpowiednią dawkę wapnia i witaminy D przez co wspomaga prawidłową budowę kośćca i zębów. To połączenie jest tak istotne, gdyż organizm zużywa witaminę D do absorpcji wapnia w jelicie cienkim i stymuluje podział komórek kościotwórczych (osteoblasty). Stosowanie NIOosteo jest szczególnie zalecane w okresie okołomenopauzalnym, jako profilaktyka osteoporozy i osteomalacji oraz podczas rekonwalescencji po złamaniach kości, kontuzjach i długotrwałym unieruchomieniu.
Czego unikać?
Wszelkie starania przyniosą oczekiwany skutek, jeśli będziemy pamiętali również o tym, że warto też unikać pewnych produktów w nadmiarze. Kofeina zawarta w kawie zwiększa utratę wapnia, dlatego nie powinni się pić więcej 2 filiżanki kawy dziennie. Alkohol i tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego np. smalec), a nawet sól kuchenna powoduje zwiększenie wydalania wapnia z moczem.
Nadesłał:
com&media
|
Wasze komentarze (1):
-
~Mar, 2016-02-01 10:54:02
kupie rodzicom, bo lepiej dmuchac na zimne