Niezastąpiona rola lekarzy w edukacji żywieniowej rodziców


2017-08-25
Już ponad 1/4 dorosłych Polaków ma problemy z nadwagą!

Już ponad 1/4 dorosłych Polaków ma problemy z nadwagą, Polska zajmuje 5. miejsce w Europie pod względem otyłości występującej wśród osób powyżej 20. roku życia[1]. WHO określa otyłość jako chorobę cywilizacyjną, a ta niestety może być przekazywana z pokolenia na pokolenie[2]. Jeśli nie będą podejmowane działania profilaktyczne, w 2030 roku już co 3. Polak może być otyły[3]. Prawidłowa dieta w 1000 pierwszych dni życia ma kluczowe znaczenie dla zdrowia w przyszłości, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa. Nie chcemy stać się „najgrubszym” narodem Europy!

Gdzie rodzice szukają pomocy?

Rodzice szukają informacji na temat żywienia dzieci, korzystając z różnych źródeł[4]. Radzą się lekarzy, położnych, członków rodziny, matek innych dzieci oraz oczywiście korzystają z internetu. Ponad połowa rodziców dzieci w wieku 5-12 miesięcy rozmawiała na temat żywienia z lekarzem, położną czy dietetykiem. Rodzice uznawali uzyskane od personelu medycznego wsparcie za wystarczające i spełniające ich oczekiwania. Wyniki najnowszych badań Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Żywności i Żywienia pokazują, że co trzecie polskie dziecko w wieku 5-36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała, a co piąte w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość. Otyłe dziecko może stać się otyłym dorosłym, a to prosta droga do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby nowotworowe, sercowo-naczyniowe, cukrzyca czy nadciśnienie[5]. Warto, by rodzice korzystali z porad wykwalifikowanej kadry medycznej, która stanowi wiarygodne źródło informacji.

„Rola lekarzy ma podstawowe znaczenie zarówno w tworzeniu wytycznych postępowania w temacie żywienia, jak również w podnoszeniu świadomości pacjentów. Chcemy ugruntować w społeczeństwie przekonanie, że zdrowie każdego człowieka, na każdym etapie jego życia zależy głównie od sposobu i jakości żywienia. Błędy w tym zakresie, szczególnie te popełniane w pierwszych miesiącach i latach życia, mogą skutkować nieodwracalnymi uszczerbkami na zdrowiu i przewlekłymi chorobami, ujawniającymi się w wieku dojrzałym lub podeszłym” – podkreśla prof. dr hab. n. med. Anna Dobrzańska, Kierownik Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dlatego tak ważna jest rola lekarzy, położnych i dietetyków, którzy są źródłem rzetelnych informacji i pomagają rodzicom podejmować słuszne decyzje żywieniowe.

Edukacja rodziców i… personelu medycznego

Do najczęstszych błędów popełnianych przez rodziców w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka należy zbyt wczesne odstawienie dziecka od piersi, zbyt wczesne rozszerzanie diety niemowlęcia, dosalanie i dosładzanie podawanych im posiłków, a także nieprawidłowe komponowanie diety dziecka po 1. roku życia[6]. Najskuteczniejszym sposobem wyeliminowania błędów żywieniowych i ich konsekwencji na przyszłość jest szeroko pojęta edukacja, bo rodzice, którzy wiedzą, że okres 1000 pierwszych dni życia jest kluczowy dla przyszłego zdrowia, lepiej żywią swoje dzieci[7]. Co ciekawe, w subiektywnej ocenie lekarzy pediatrów z powodu dynamicznego rozwoju nauk medycznych nie są oni wystarczająco dobrze przygotowani do udzielania porad żywieniowych. Ponad 70% z nich uważa, że ich wiedza może być nieaktualna i wymaga uzupełnienia o najnowsze zalecenia żywieniowe[8]. Wychodząc naprzeciw tym problemom, Fundacja NUTRICIA realizuje m.in. program dla młodych lekarzy pediatrów i studentów medycyny „Czym skorupka za młodu…”. W jego ramach realizowane są warsztaty z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. W trakcie dotychczasowych edycji warsztatów przeszkolono już blisko 700 rezydentów pediatrii i studentów medycyny zainteresowanych pediatrią, a ponad 1800 osób otrzymuje newsletter z najnowszymi doniesieniami z zakresu dietetyki pediatrycznej. Najbliższe spotkania odbędą się jeszcze w tym roku: 14 października w Lublinie, 4 listopada w Katowicach, 2 grudnia w Krakowie. Fundacja NUTRICIA rokrocznie organizuje też seminarium szkoleniowe „Zasady planowania badań naukowych w medycynie” poświęcone Evidence Based Medicine (EBM), czyli medycynie opartej na danych naukowych. To warsztaty i wykłady na temat praktyki i zasad prowadzenia badań klinicznych. Dotychczas odbyło się już 17 edycji kursu, w którym wzięło udział ponad 1000 młodych lekarzy.

Więcej informacji na temat działalności Fundacji NUTRICIA można znaleźć na stronie www.fundacjanutricia.pl. Więcej informacji o programie „Czym skorupka za młodu…” warto szukać na stronie dietetykapediatryczna.edu.pl.

 



[1] Raport Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, Economist Intelligence Unit, 2016 r., źródło: http://foodsecurityindex.eiu.com/.

[2] Grube M, Bergmann S, Keitel A, et al. Obese parents – obese children? Psychological-psychiatric risk factors of parental behavior and experience for the development of obesity in children aged 0–3: study protocol. BMC Public Health. 2013;13:1193. doi:10.1186/1471-2458-13-1193.

[3] Dane z konferencji zorganizowanej przez Marszałka Senatu oraz Koalicję na rzecz Walki z Otyłością w 2017 roku, „Epidemia otyłości – wyzwania dla Europy Środkowo-Wschodniej, Pacjenci, lekarze, system”.

[4] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.

[5] Biro FM, Wien M. Childhood obesity and adult morbidities. The American Journal of Clinical Nutrition. 2010;91(5):1499S-1505S. doi:10.3945/ajcn.2010.28701B.

[6] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.

[7] Ibid.

Nadesłał:

Alert Media

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl