Smacznie, zdrowo i bezglutenowo


Smacznie, zdrowo i bezglutenowo
2016-08-26
Poradnik o tym jak zjeść smacznie, zdrowo ale i bez glutenu.

Dieta bezglutenowa to ostatnio jeden z bardziej popularnych sposobów odżywiania. Stosują ją nie tylko osoby cierpiące na celiakię, ale także zwolennicy zbilansowanego odżywania. Obecnie skomponowanie zdrowego, a zarazem smacznego posiłku pozbawionego glutenu nie jest problemem. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w wysokojakościowe produkty, jak np. bezglutenowe wędliny od firmy Gzella.  

 

Podstawową zasadą diety bezglutenowej jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten. To szczególne białko można spotkać głównie w zbożach takich jak: pszenica, jęczmień czy żyto. Artykuły spożywcze niemające w składzie glutenu często oznaczane są specjalnym symbolem przekreślonego kłosa. Znak ten gwarantuje nabywcom bezpieczeństwo spożycia w przypadku nietolerancji.

 

Korzyści diety bezglutenowej

 

Dieta ta jest głównie kierowana do osób mających nadwrażliwość na gluten, choć równie często korzystają z niej także osoby nieposiadające problemów zdrowotnych. Wyeliminowanie tego składnika z codziennego menu sprzyja bowiem lepszemu samopoczuciu i utracie zbędnych kilogramów. Tym bardziej zwolenników produktów bezglutenowych ucieszy fakt, że symbol przekreślonego kłosa widnieje już także na opakowaniach wędlin firmy Gzella –Wśród bogatej i stale poszerzanej oferty produktów bezglutenowych znajdują się: kruche Kabanosy Biesiadne, wysoko mięsne kiełbasy – Polska z Kociewskiej Wędzarni Ekstra i Krucha Kmicica, a także, polecana do podawania najmłodszym - Serdelka z Borów. Zupełną nowością w portfolio firmy jest Salami mini dojrzewające. Do jego atutów zaliczyć można m.in. wysoką zawartość mięsa aż 125g w 100g produktu, naturalny sposób wędzenia w dymie olchowo-bukowym, a także brak ulepszaczy takich jak glutaminian sodu. 

 

 

 

 

Bezglutenowo znaczy smacznie

 

Mitem jest, że produkty bezglutenowe są niskiej jakości i nie posiadają walorów smakowych. Dowodem na to są wędliny bezglutenowe od firmy Gzella. Wyróżniają się one bogatym smakiem oraz aromatem, niczym nie odbiegając od klasycznych produktów mięsnych. Co ważne, nie zawierają sztucznych dodatków takich jak np. fosforany. Są one odpowiedzią na rosnące potrzeby konsumentów i jednocześnie dają im wybór spośród dostępnych na rynku produktów.

 

Wędliny Gzella to odpowiednia propozycja dla osób stosujących dietę wykluczającą gluten, a także tych które cenią żywność klasy premium. To idealne połączenie sprawia, że konsumenci otrzymują wartościowe produkty wysokiej jakości dostosowane do ich indywidualnych potrzeb.

Nadesłał:

gastrosfera

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl