W JAKI SPOSÓB WODA WPŁYWA NA NASZ ORGANIZM?
![]() |
Wodę mamy na wyciągnięcie ręki w kranie – wystarczy jej odpowiednie przefiltrowanie, aby cieszyć się najzdrowszym płynem, który możemy wykorzystać na wiele sposobów: do picia, zaparzania, przygotowywania posiłków.
Woda jest dobra na wszystko – infekcje, zmęczenie, ból głowy i inne dolegliwości, a korzystanie filtrów przyczynia się także dla ekologii.
Woda – ochrona przed infekcją
Chorobotwórcze mikroorganizmy łatwiej przenikają przez wysuszone śluzówki, co może
w efekcie spowodować infekcję. Aby tego uniknąć należy dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Regularnie nawadniając organizm nawilżamy błony śluzowe, przez co budujemy blokadę przed dostaniem się mikroorganizmów. Ponadto picie odpowiedniej ilości wody wpływa na wzmocnienie odporności oraz uregulowanie temperatury ciała.
Woda podczas gorączki
Podczas choroby bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów, gdyż podwyższona temperatura może szybko doprowadzić do odwodnienia organizmu. Dlatego dzięki regularnemu piciu przede wszystkim wody chronimy nasz organizm oraz centralny układ nerwowy, przed przegrzaniem. Woda to także nośnik substancji odżywczych, które będą pomocne zarówno w czasie trwania przeziębienia, jak i wtedy, gdy już będziemy zdrowi.
Picie wody z kranu ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, ale również na środowisko. Kupując wodę czy napoje słodzone w butelkach jednorazowego użytku przyczyniamy się do coraz większej produkcji śmieci, które rozkładają się nawet kilkaset lat. Dlatego idealną alternatywą jest filtrowanie „kranówki”. Woda wodociągowa, zanim zostanie pobrana
z domowego kranu, przechodzi szereg specjalistycznych procedur uzdatniania i badań – zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. To tylko jeden z prawie dziesięciu krajowych aktów prawnych szczegółowo narzucający normy bezpieczeństwa, które musi spełniać woda z kranu. Mimo to nie zawsze jej smak nam odpowiada. Dlaczego? Środki zapewniające ochronę przed drobnoustrojami (m.in. bakteriami, wirusami) oraz długa podróż kilometrowymi rurami wodociągu, mogą zmniejszyć jej właściwości smakowe i zapachowe. Dostępne na rynku filtry, m.in. polskiej marki Dafi, doskonale radzą sobie z rozmaitymi „dodatkami” – chlorem, innymi substancjami zaburzającymi walory smakowe. Dodatkowo filtry mają również działania zmiękczające wodę, co chroni urządzenia przed osadzającym się kamieniem. Na rynku możemy również znaleźć filtry, które wzbogacą naszą wodę w magnez i w łatwy sposób pomogą uzupełnić niedobory tego pierwiastka w diecie lub alkalizujące, sprawiające, że woda zyska zasadowy odczyn i pomoże m.in. w odkwaszaniu organizmu.
Ostatnio dodane artykuły:
Nowoczesna stomatologia estetyczna w praktyce
W świecie, gdzie wygląd często mówi więcej niż słowa, piękny uśmiech staje się kluczem do pewności siebie i sukcesu
„Bezpiecznie z DHL”
DHL eCommerce Polska uruchamia pilotażowy program szkoleń z pierwszej pomocy dla kurierów
Leczenie Szpitalne w Polsce – nowość dla klientów Allianz Polska
Nowa umowa dodatkowa jest już dostępna w ramach ubezpieczeń Twoje Życie i Twój Plan
Polacy uzależniają swój wzrok od portfela
Dla wielu Polaków to właśnie cena decyduje o tym, kiedy i gdzie kupią okulary – albo czy w ogóle zdecydują się zbadać wzrok. Nowi użytkownicy okularów często wybierają tańsze rozwiązania, kierując się promocjami lub wyglądem oprawek.
Blefaroplastyka – wskazania, przebieg zabiegu i zasady bezpieczeństwa
Blefaroplastyka (plastyka powiek) jest zabiegiem chirurgicznym, którego celem jest usunięcie nadmiaru skóry i/lub tkanki tłuszczowej w okolicy powiek. Procedura może mieć charakter funkcjonalny (korekta utrudniającej widzenie wiotkiej skóry) lub estetyczny (wyrównanie konturu powiek).
Bayer Pharmaceuticals wchodzi w przełomowy okres znaczących postępów w opracowywaniu leków
Bayer zapowiada kolejne innowacje
Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe. ARFID - jak je rozpoznać i pomóc dziecku?
Wybiórczość pokarmowa u dzieci to zjawisko, które wielu rodziców uważa za naturalny etap rozwoju. Jednak w niektórych przypadkach może to być oznaka poważniejszego problemu – zaburzenia ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), które wymaga specjalistycznej interwencji.
Polakom brakuje czasu na jedzenie!
Blisko 2/3 Polaków przynajmniej kilka razy w ciągu miesiąca pomija jeden z trzech głównych posiłków – tak wynika z nowego badania marki Kupiec przeprowadzonego w lutym 2025 r. przez SW Research.
NA BIEGUNKĘ I DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE
CARBOSAL® firmy Gorvita to naturalny preparat stworzony na bazie węgla aktywowanego, od pokoleń stosowanego w leczeniu biegunek, niestrawności oraz zatruć pokarmowych.
Najczęściej czytane artykuły:
„Bezpiecznie z DHL”
DHL eCommerce Polska uruchamia pilotażowy program szkoleń z pierwszej pomocy dla kurierów
Nowoczesna stomatologia estetyczna w praktyce
W świecie, gdzie wygląd często mówi więcej niż słowa, piękny uśmiech staje się kluczem do pewności siebie i sukcesu
Leczenie Szpitalne w Polsce – nowość dla klientów Allianz Polska
Nowa umowa dodatkowa jest już dostępna w ramach ubezpieczeń Twoje Życie i Twój Plan