Grillowanie – ulubione letnie zajęcie Polaków


Grillowanie – ulubione letnie zajęcie Polaków
2017-06-05
Za pasem wakacje, przed nami kolejny długi weekend w czerwcu, a pogoda za oknem coraz lepsza. Czas odkurzyć grille po zimie i przygotować się do nowego sezonu.
Przeczytaj również:
Grillowanie to ulubione zajęcie większości Polaków – w przydomowym ogródku, na działce, czy nawet w parkach – w wyznaczonych do tego celu miejscach. 

A jak grill, to koniecznie kiełbasa i karkówka – te potrawy są wybierane przez nas najczęściej1. Ciągle jeszcze niewiele osób grilluje ryby, czy warzywa. Do picia lubimy wybierać piwo(1) – zarówno w wersji klasycznej, jak i różnego rodzaju radlery. Taka dieta z pewnością jest pyszna, ale jest też poważnym obciążeniem dla naszej wątroby.

Możemy oczywiście próbować zmienić przyzwyczajenia nasze i naszych przyjaciół – na pewno wyjdzie to nam na zdrowie. Jednak fakt, że 88% grillujących Polaków najczęściej wybiera kiełbasę, a 77% popija ją piwem(1), nie napawa optymizmem co do możliwości szybkiej zmiany nawyków żywieniowych. 

Jak w takiej sytuacji zadbać o wątrobę, której właściwe funkcjonowanie jest niezwykle istotne dla całego organizmu? To od niej zależy przekształcanie węglowodanów i białek w tłuszcze, synteza lipoprotein, fosfolipidów i cholesterolu (wykorzystywanego w 80% do wytwarzania kwasów żółciowych), jak również rozkład lipidów do kwasów tłuszczowych(2). Inną ważną funkcją wątroby jest odtruwanie organizmu poprzez neutralizowanie różnych toksyn, w tym alkoholu(2).

Wątroba ma duże zdolności regeneracyjne(2), jednak szkodzą jej nie tylko alkohol(3), czy zła, tłusta dieta(4), ale także nadmiar leków – szczególnie przeciwbólowych i uspokajających(5). Bardzo negatywnie na stan wątroby wpływają zapalenia wirusowe typu A, B i C, do których może dojść poprzez kontakt z zakażonym pokarmem (wirus typu A), czy podczas różnych zabiegów, gdy naruszana jest ciągłość skóry (wirusy typu B i C)(6). 

Stosowanie produktów zawierających składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz poprawiających trawienie może korzystnie wpłynąć na regenerację komórek wątroby. 





LIVEX 4TE® to suplement diety zawierający aż cztery składniki aktywne, tworzące unikalny 4 Liv Complex, w skład którego wchodzą:
fosfolipidy (lecytyna sojowa) są składnikiem budulcowym błon komórkowych organizmu(7),
wyciąg z ziela karczocha – wspomaga prawidłowe procesy trawienne(8),
ekstrakt z ostropestu plamistego – sprzyja utrzymaniu zdrowej wątroby(9),
wyciąg z ostryżu długiego – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

4 Liv Complex został wzbogacony witaminami z grupy B, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Zastosowanie:
Zachowanie zdrowej wątroby (Curcuma longa i Silybum marianum). Wspomaganie prawidłowego procesu trawienia (Cynara scolymus). Utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego (witamina PP, B5, B6, B2, B1).

Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
2 razy dziennie po 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Livex 4TE® - suplement diety – nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Sugerowana cena dla pacjenta – około 12,5 zł za opakowanie 60 kapsułek.



_________________
1. Badanie zostało przeprowadzone przez TNS Polska na zlecenie Tesco Polska; w dniach 24-29 kwietnia 2015 r. metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo (CAPI) na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej.
2. Prof. dr hab. Jacek Juszczyk, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Wątroba – budowa i funkcje”, gastrologia.mp.pl.
3. Prof. dr hab. Tomasz Mach, dr med. Andrzej Cieślak, Katedra Gastroenterologii, Hepatologii 
i Chorób Zakaźnych CMUJ Kraków, „Alkoholowe choroby wątroby”, gastrologia.mp.pl. 
4. Dr n. med. Lucyna Pachocka, „Produkty zalecane I przeciwwskazane w chorobach wątroby”, www.dieta.mp.pl.
5. Prof. dr hab. Anna Boroń-Kaczmarska, Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych i Hepatologii Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, „Polekowe uszkodzenia wątroby”, gastrologia.mp.pl.
6. Prof. dr hab. J. Juszczyk, prof. dr hab. M. Pawłowska, „Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZW)”, gastrologia.mp.pl.
7. Küllenberg et al., „Health effects of dietary phospholipids”, Lipids in Health and Disease 2012, 11:3.
8. Lattanzio V., Kroon P. et al., “Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients”, Journal of functional foods I(2009) 131-144.
9. Silybum marianum (Milk Thistle), Monograph Alternative Medicine Review Vol. 4, N˚4, 1999. 

Nadesłał:

Agencja PR
http://agencjapr.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl