2016-12-19
Dosłownie już za chwilę czekają nas Święta Bożego Narodzenia, a potem karnawał. To czas radości, spotkań, imprez nie tylko w gronie znajomych. To w tym czasie często zdarza nam się przesadzić z jedzeniem lub alkoholem i dlatego warto jest wtedy wesprzeć działanie naszej wątroby.
Wątroba jest narządem wielozadaniowym, a jej właściwe funkcjonowanie wpływa na pracę całego organizmu. W okresie karnawału szczególnie znaczenie odgrywa jej wpływ na gospodarkę tłuszczową oraz odtruwanie organizmu. To właśnie wątroba jest głównym miejscem metabolizmu alkoholu etylowego (1), a zła, zbyt tłusta dieta powoduje odkładanie się tłuszczu w organizmie i stłuszczenie wątroby(2).
Wątroba jako narząd posiada duże zdolności regeneracyjne.(3)
Stosowanie produktów zawierających składniki wspomagające prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz poprawiające trawienie może korzystnie wpłynąć na regenerację komórek wątroby.
LIVEX 4TE® to preparat zawierający aż 4 składniki aktywne tworzące unikalny 4 Liv Complex, w skład którego wchodzą:
• fosfolipidy (lecytyna sojowa) są składnikiem budulcowym błon komórkowych organizmu(4),
• wyciąg z ziela karczocha – wspomaga prawidłowe procesy trawienne(5),
• ekstrakt z ostropestu plamistego – sprzyja utrzymaniu zdrowej wątroby(6),
• wyciąg z ostryżu długiego - wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
• witaminy z grupy B, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Zastosowanie:
• Zachowanie zdrowej wątroby.
• Wspomaganie prawidłowego procesu trawienia.
• Utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Porcja produktu zalecana do spożycia w ciągu dnia:
2 razy dziennie po 2 kapsułki. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
LIVEX 4TE® suplement diety.
Sugerowana cena dla pacjenta – około 12,5 zł za opakowanie 60 kapsułek.
________________________________
1. Prof. dr hab. Tomasz Mach, dr med. Andrzej Cieślak, Katedra Gastroenterologii, Hepatologii
i Chorób Zakaźnych CMUJ Kraków, “Alkoholowe choroby wątroby”, gastrologia.mp.pl.
2. Dr n. med. Lucyna Pachocka, “Produkty zalecane I przeciwwskazane w chorobach wątroby”, www.dieta.mp.pl.
3. Küllenberg et al., ”Health effects of dietary phospholipids”, Lipids in Health and Disease 2012, 11:3.
4. Prof. dr hab. Jacek Juszczyk, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, „Wątroba – budowa i funkcje”, gastrologia.mp.pl.
5. Lattanzio V., Kroon P. et al., “Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients”, Journal of functional foods I(2009) 131-144.
6. Sylibum marianum (Milk Thistle), Monograph Alternative Medicine Review Vol. 4, N˚4, 1999.
Nadesłał:
Agencja PR
http://agencjapr.pl
|
|