Witamina C – nie tylko na przeziębienie


Witamina C – nie tylko na przeziębienie
2018-06-26
Kwas askorbinowy, czyli witamina C kojarzona głównie ze wspomaganiem odporności organizmu. W okresie jesienno-zimowym, gdy kaszel i kichanie to codzienność prawie każdego z nas, witamina ta stanowi podstawę w diecie zarówno seniorów, jak i najmłodszych pokoleń. Jakie są jej inne zastosowania?

Po co nam witamina C?

Ludzki organizm potrafi wytwarzać nieliczne witaminy, ale witamina C nie jest jedną z nich. Przyjmuje się ją więc w kapsułkach, tabletkach albo rozpuszczaną w wodzie, aby chroniła przed wirusem i przeziębieniem. Stanowi też podstawę diety – pijemy wodę z cytryną, jemy cytrusy oraz inne owoce i warzywa. Zapotrzebowanie kwasu askorbinowego zależy od płci, wieku i stanu organizmu, np. kobiety w ciąży powinny dostarczać go więcej, tak samo jak osoby z nadciśnieniem tętniczym. Regularne przyjmowanie skraca przeziębienia i infekcje (skraca, a nie im zapobiega!), ale nie tylko. Wpływa na wiele czynności naszego organizmu, m.in. uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, ułatwia wchłanianie i transport wapnia oraz żelaza, utrzymuje silne więzadła i ścięgna, a także wzmacnia błony komórkowe. Odpowiedni poziom witaminy C przyspiesza gojenie ran i regenerację skóry, zapobiega powstawaniu siniaków, wzmacnia struktury naczyń krwionośnych. Tak naprawdę ma setki zalet i powinniśmy dbać o jej stan w naszym organizmie.

Pomoc dla alergików

Oprócz przeziębienia, witamina C ma ogromne znaczenie dla alergików. Jest naturalną substancją przeciwhistaminową – dzięki niej organizm ma więcej siły na walkę z alergią, która teraz dotyka bardzo duży procent ludności. Ponadto jest jednym ze składników chroniących przed zaćmą, astmą, podwyższonym cholesterolem, a nawet niektórymi postaciami nowotworów!

Kosmetyka

Witamina C znajduje zastosowanie nawet w kosmetyce. Ma pozytywne działanie dla skóry – sprawia, że jest ona elastyczna i miękka, co zapobiega powstawaniu zmory wszystkich kobiet – cellulitu. Oczyszcza organizm, przeciwdziała gromadzeniu się wody i tworzy kolagen, którego odpowiednia ilość powstrzymuje tworzenie się zmarszczek. Ponadto, w czasach dyskursu „handmade”, gdy wielu z nas zabiera się za tworzenie własnych kosmetyków, sypka witamina C może być tu podstawowym składnikiem. Jest tania i naturalna – z powodzeniem można jej użyć przy tworzeniu kremów i maseczek. W kosmetykach na półkach sklepowych znajdziemy ją m.in. w preparatach do opalania z filtrami, jako że wspomaga ochronę przeciw promieniom UV oraz w kremach przeciwzmarszczkowych.

W tych produktach znajdziesz witaminę C

Do źródeł witaminy C należą przede wszystkim owoce i warzywa. Najbogatsze w nią są: czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka, brukselka, szpinak i cytrusy. Znajdziemy ją również w pomidorach, jarmużu, kiwi, truskawkach. Ponadto, ogromną ilością kwasu askorbinowego cechuje się dzika róża, z której sok świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty oraz rokitnik, który występuje nawet pod postacią dżemu. Niewielkie ilości znajdują się również w nabiale, mięsie i przetworach, jednak w porównaniu do produktów roślinnych są to zdawkowe ilości.

Trzeba przyznać, że witamina C potocznie zwana jako ta „na przeziębienie” ma wiele innych zastosowań. Zapobiega chorobom, przyspiesza gojenie ran i odmładza, więc jeśli chcesz być wiecznie młody i zdrowy, to wystarczy dbać o jej prawidłowy poziom i wszystko się spełni.

Nadesłał:

JustynaZ

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl