Superorganizm – zrozum SIBO – chorobę układu pokarmowego


2021-03-10
Coraz częściej nasze dolegliwości jelitowe tłumaczymy stresem, pracą i intensywnym trybem życia. Różne niepokojące objawy jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki występują niezależnie od jedzenia i mogą naprawdę utrudnić życie.

 Człowiek składa się nie tylko z komórek ludzkiego ciała, ale również z mikroorganizmów, które je zamieszkują. Świadomość tego, jak wiele drobnoustrojów znajduje się w naszych organizmach pozwala zrozumieć naturę wielu dolegliwości i poważnych chorób, m.in. SIBO, czyli przerostu bakteryjnego jelita cienkiego.

Przeczytaj również:

Określenie superorganizm oznacza, że nasze ciała zamieszkują mikroorganizmy, tj. bakterie, grzyby i pierwotniaki, które tworzą całą społeczność drobnoustrojów. Organizm ludzki skupia ponad 100 bilionów mikroorganizmów, które zamieszkują głównie okrężnicę – jedno z najgęściej zasiedlonych siedlisk drobnoustrojów znanych na Ziemi. Co ważne, mają one znaczący wpływ na nasz metabolizm. 

Zrozumienie tego, jak funkcjonuje nasz organizm i w jaki sposób zależny jest od mikroorganizmów, jakie go zamieszkują, pozwala zrozumieć naturę SIBO – chorobę przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Charakteryzuje się wzrostem liczby lub zmianą rodzaju bakterii, które się w nim znajdują. SIBO może wykazywać nadmierny wzrost bakterii chorobotwórczych lub pożytecznych bakterii, ale właśnie ta zbytnia obfitość, czyli przerost, rujnuje zdrowie układu pokarmowego i ma negatywny wpływ na cały organizm. Do głównych przyczyn SIBO należą m.in. obciążenie toksynami, zaburzenia mikrobioty jelitowej, zespół jelita wrażliwego czy nietolerancja histaminy. Jak widać są one zróżnicowane. Wiemy jednak, że SIBO rozwija się, gdy 1 lub więcej mechanizmów obronnych przeciwko przerostowi bakterii zostaje naruszonych.

Przerost bakteryjny jelita cienkiego często (ale nie zawsze) obejmuje niespecyficzne objawy trawienne. Objawy te wynikają z bakteryjnej fermentacji krótkołańcuchowych węglowodanów. Powszechne są przewlekła biegunka, zaparcia, wzdęcia, nudności, refluks żołądkowy i odbijanie. Objawy SIBO są często nie do odróżnienia od objawów IBS lub innych czynnościowych zaburzeń trawiennych. W miarę postępu SIBO mogą dominować objawy złego wchłaniania, takie jak biegunka tłuszczowa, utrata masy ciała, niedożywienie lub osteoporoza – mówi dr Magdalena Cubała-Kucharska, specjalista medycyny integracyjnej.

SIBO może być jednym z najbardziej niedodiagnozowanych schorzeń leżących u podstaw wielu chorób przewlekłych. Test oddechowy na bazie wodoru/metanu jest najprostszym i najbardziej opłacalnym sposobem identyfikacji tej choroby i monitorowania odpowiedzi na leczenie. Dzięki ukierunkowanym terapiom przeciwdrobnoustrojowym, środkom prokinetycznym, zmianom diety i innym terapiom wspomagającym funkcjonowanie przewodu pokarmowego, objawy choroby mogą się cofnąć.

Kontakt dla mediów:

Inga Ryfka

Account Executive

+48 790 393 471

i.ryfka@agencjafaceit.pl

Dr Magdalena Cubała-Kucharska – założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana. W swojej pracy medycznej pacjent jest dla niej przede wszystkim całością, złożoną z oddziałujących na siebie wzajemnie układów. Dlatego niepodważalnym standardem jej praktyki lekarskiej jest właśnie szerokie, całościowe spojrzenie na pacjenta połączone z profesjonalizmem, innowacyjnością i terminowością. 

Szczególnym tematem zainteresowań dr Cubały-Kucharskiej jest oś jelitowo-mózgowa, immunologiczno-mózgowa oraz medycyna środowiskowa. Oznacza to, że bada w jaki sposób zespół przerostu bakteryjnego w jelicie (SIBO) i przewlekły zespół rozrostu grzybiczego w jelicie (SIFO) (czyli inaczej candida lub kandydoza układowa) mogą wpływać na zaburzenia funkcjonowania mózgu, w tym zaburzenia neurorozwojowe, takie jak autyzm. Szczególnie dużo uwagi poświęca encefalopatii wątrobowej. Ponadto bada związki pomiędzy infekcjami drobnoustrojami takimi jak paciorkowce, jersinia, campylobacter, borelioza, bartonelloza, Coxackie, wirus EBV (mononukleoza) ,a przewlekłymi stany zapalnymi takimi jak PANDAS, PANS, ale także Hashimoto.

Dr Magdalena Cubała-Kucharska pacjenta zawsze rozpatruje w powiązaniu ze środowiskiem, uwzględniając takie czynniki jak przewlekły zespół odpowiedzi zapalnej (CIRS) wywołany przez mykotoksyny, zespół chorego budynku, wywołany przez Aspergillusa, czy narażenie na toksyny środowiskowe takie jak metale ciężkie, rtęć, arsen, glifosat, pestycydy. Na co dzień współpracuje z wykwalifikowanymi dietetykami dobierając indywidualnie diety do potrzeb pacjenta. Oferuje oparte na badaniach diety FODMAP, SCD, bezglutenowe, bezmleczne, immunologiczne.

Nadesłał:

m.lipinski

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl