Woda najlepsza na upały
Wyczekiwane przez większość z nas lato nareszcie nadeszło. Czas wakacji, urlopów oraz relaks w promieniach słońca rozpoczął się na dobre. Pamiętajmy jednak, że tym beztroskim chwilom często towarzyszą upały, które mogą okazać się niebezpieczne.
Podczas upałów tracimy nawet kilka litrów wody dziennie, przez co zapotrzebowanie organizmu znacznie się zwiększa. Dlatego też, podczas letnich podróży nie wolno nam zapominać o regularnym piciu wody. Wysoka temperatura jest jedną z najczęstszych przyczyn odwodnienia. Najlepszym towarzyszem wakacyjnych wypraw jest naturalna woda mineralna.
Woda mineralna jest naturalną wodą wydobywana z podziemnych pokładów, pierwotnie czystą, nieposiadającą zanieczyszczeń chemicznych ani bakteriologicznych, nasyconą odpowiednią ilością składników mineralnych o korzystnym działaniu na zdrowie człowieka.
Nasz organizm składa się w 60 procentach z wody. Wszystkie procesy życiowe odbywają się w środowisku wodnym, dlatego utrzymywanie odpowiedniego poziomu wody w organizmie człowieka jest warunkiem jego prawidłowego funkcjonowania. Wody nie możemy magazynować w organizmie „na zapas", dlatego musimy ją systematycznie uzupełnić. W ciągu doby dorosły człowiek, o przeciętniej budowie ciała potrzebuje około 2,5 litra wody, z czego około 1,0 - 1,5 litra to woda zawarta w spożywanych pokarmach i woda uzyskana w procesie przemiany materii. Tak więc aby uzupełnić potrzeby organizmu na wodę, powinno się wypijać codziennie około 1,0 - 1,5 litra wody.
Różne rodzaje wód
Woda stołowa produkowana jest z wody źródlanej, do których dodano składniki mineralne, przede wszystkim takie jak: magnez i wapń oraz w niektórych przypadkach sód, chlorki i jod. Spełnia ona podobne cele jak woda mineralna i jest wodą profilaktyczno-zdrowotną.
Woda źródlana jest to woda pochodząca z podziemnych warstw wodonośnych, zachowująca swą pierwotną czystość. Woda źródlana jest wodą niskozmineralizowaną zawierającą do 500 mg/l składników mineralnych. Nadaje się do przygotowywania posiłków, zwłaszcza dla niemowląt, przygotowywania naparów i napojów, rozcieńczania koncentratów soków owocowych itp.
Woda mineralna to woda z podziemnych ujęć wodonośnych, pierwotnie czysta i nasycona składnikami mineralnymi w ilości korzystnej dla organizmu człowieka. Obecnie wody mineralne dzieli się na wody niskozmineralizowane zawierające od 500 do 1500 mg /l składników mineralnych i wysokozmineralizowane zawierające powyżej 1500 mg/l - praktycznie do 4000 mg/l.
Jaką wodę wybrać?
Wybierając dla siebie wodę trzeba zwrócić uwagę na podane wyżej podstawowe składniki mineralne i oceniać ich ilość w stosunku do potrzeb swojego organizmu, ale również istniejących schorzeń, jeżeli takie występują.
„Sama najczęściej sięgam po Staropolankę, która kojarzy mi się z moim dzieciństwem i odwiedzaniem mojej babci w sanatorium w Polanicy, gdzie poznałam kulturę picia wody" - mówi Anna Rutkowska, dietetyk. „Najważniejsze jest jednak, to aby dokładnie przeczytać etykietę produktu, który chcemy kupić, ponieważ producenci mają obowiązek podać dokładny jego skład. Dotyczy to tak samo wody mineralnej. Niestety mamy dość niską świadomość w społeczeństwie na temat różnic między wodą źródlaną a mineralną. Ludzie w większości kierują się reklamą lub ceną w sklepie, a należałoby się zastanowić, która woda i o jakim składzie będzie najlepsza dla właśnie dla mnie. Mamy obecnie ogromny wybór."
Nie należy sugerować się urzędową kwalifikacją dzielącą wody na: wody nisko, średnio i wysoko zmineralizowane, która właściwie nic nie mówi, bo żeby ocenić wodę trzeba wiedzieć, czym jest „zmineralizowana". Bo inne znaczenie w wodzie ma 1000 mg wodorowęglanów, a inne ma 50 mg magnezu. Nie należy również w dużej ilości pić wód pozbawionych składników mineralnych, bowiem one nie tylko nie dostarczają tych deficytowych składników odżywczych, ale raczej wypłukują je z organizmu.
Wody średniozmineralizowane to wody o zwartości w jednym litrze od 500 do 1500 mg składników mineralnych. Dzięki umiarkowanej zwartości soli mineralnych są smaczne i dobrze służą do gaszenia pragnienia. Można je pić w dowolnej ilości, bo nie wypłukują z organizmu składników mineralnych i nie naruszają dzięki temu ich bilansu w organizmie. Mogą je pić bez ograniczeń zarówno dorośli, jak i małe dzieci.
Zazwyczaj zawierają spore ilości magnezu i wapnia, pokrywające nawet do 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na te biopierwiastki, dlatego przy ich systematycznym piciu wnoszą do naszego organizmu pewne ilości tych pożądanych składników mineralnych, uzupełniając naturalne ich ubytki.
Przy dobrze zbilansowanej diecie można je pić w dowolnej ilości nie naruszając ich bilansu w organizmie i zachować ich odpowiedni poziom. Pijąc tego typu wody, wypłukujemy z organizmu zbędne i szkodliwe produkty, jakie tworzą się w czasie normalnych procesów życiowych, dlatego ich picie pozwala na oczyszczanie z nich naszego ciała.
Wody takie cechują się wysoką pierwotną czystością, nie są skażona żadnymi zanieczyszczeniami bakteriologicznymi ani chemicznymi. Dlatego są bezpieczne dla zdrowia.
Na podstawie opracowania dr M. Pieniak