Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?


Jak zwiększyć ilość żelaza w diecie?
2014-06-04
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobory mogą prowadzić do anemii i innych problemów zdrowotnych. Z powodu słabej wchłanialności żelaza przeciętna dieta nie zapewnia nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka.

Aby zapobiegać konsekwencjom zdrowotnym deficytów, powinniśmy przygotowywać posiłki z większą dbałością o zawartość produktów bogatych w żelazo i ułatwiających jego przyswajanie.

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, prawidłowym transporcie tlenu w organizmie oraz w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i znużenia. Ponadto stymuluje odporność. Jest także niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek.

Spośród następstw niedoboru żelaza, najczęściej wymienia się niedokrwistość, zwaną także anemią. Jednak to tylko jedna z wielu konsekwencji braków tego pierwiastka w naszym organizmie. Niedobór żelaza nie zawsze skutkuje anemią, ale może powodować inne problemy zdrowotne, takie jak osłabienie układu odpornościowego lub senność. We wczesnym etapie osoby z niedoborem żelaza odczuwają zmęczenie i spadek formy intelektualnej oraz mają zwiększoną podatność na infekcje. W późniejszych etapach może występować drażliwość, bladość, ograniczona wydolność, zmniejszona wydajność ćwiczeń fizycznych, utrata apetytu czy przyspieszenie akcji serca.

Niedobór żelaza w ciąży stanowi zagrożenie zarówno dla matki, jak i dla noworodka, ponieważ ma wpływ na niską masę urodzeniową, zwiększa możliwość wystąpienia wad płodu oraz ryzyko przedwczesnego porodu.

Następstwem niedostatku żelaza u dzieci może być spowolnienie wzrostu, problemy z koordynacją i równowagą oraz zaburzenia rozwoju ruchowego. Niedobór żelaza u najmłodszych ma również wpływ na zaburzenia koncentracji i uwagi, a także nieprawidłowości w rozwoju emocjonalnym.

Niedostatki żelaza w okresie dojrzewania mogą skutkować słabymi wynikami w nauce. Braki tego pierwiastka mają również negatywny wpływ na mechanizmy obronne organizmu dzieci i młodzieży oraz ich wydajność. Mogą więc wpływać – podobnie jak u dorosłych – na zwiększoną podatność na choroby[1].

Żelazo jest jednym z najsłabiej wchłanianych pierwiastków. Jego zawartość w przeciętnej diecie zdrowej osoby dorosłej wynosi ok. 20,5 mg, z czego organizm przyswaja tylko ok. 4 mg. Warto zatem zwiększyć obecność w naszej diecie produktów bogatych w żelazo oraz takich, które ułatwiają jego przyswajanie. Produktami podnoszącymi poziom żelaza w naszym jadłospisie są mięso, a także inne produkty zwierzęce. Należą do nich także zielone warzywa, takie jak sałata, szpinak i brokuły oraz natka pietruszki i buraki. Dużo żelaza zawierają także owoce suszone (zwłaszcza śliwki i morele), orzechy, nasiona dyni i słonecznika.

Trzeba wiedzieć, że przyswajalność żelaza z pożywienia zwiększa witamina C, którą można znaleźć w owocach cytrusowych, pietruszce, papryce, kwaszonej kapuście czy ogórkach. Dania obniżające wchłanianie żelaza to produkty słodkie i tłuste, zawierające kofeinę, a także szczaw i rabarbar. Dodając do codziennej diety produkty z pierwszej grupy, a ograniczając te z drugiej, możemy nieco zwiększyć zawartość i przyswajalność żelaza w naszej diecie.

Warto również systematycznie oceniać poziom żelaza w naszym organizmie. – O deficyt żelaza nietrudno.  Szczególnie przy obecnych wytycznych dotyczących prawidłowego odżywiania, które ograniczają produkty pochodzenia zwierzęcego w diecie. Jest to jednoznaczne ze zmniejszeniem ilości lepiej przyswajalnego żelaza, a co za tym idzie – z możliwością wystąpienie niedoborów tego pierwiastka –  mówi dietetyczka Joanna Szczepkowska współpracująca z marką Szelazo+SR.

Na niedobory żelaza i ich negatywne konsekwencje dla zdrowia najbardziej narażone są kobiety obficie miesiączkujące, kobiety w ciąży, niemowlęta od 4 miesiąca życia, dzieci, młodzież, osoby odchudzające się, wegetarianie, sportowcy wyczynowi i ludzie w podeszłym wieku. W tych grupach zaleca się suplementację.

Należy pamiętać, że niska wchłanialność żelaza dotyczy zarówno pożywienia, jak i preparatów starszej generacji. Dlatego warto sięgać po nowoczesne suplementy zawierające żelazo chelatowane, np. Szelazo+SR. Chelat żelaza jest najlepiej przyswajaną i najlepiej tolerowaną przez organizm ludzki formą tego mikroelementu. Można go stosować bez obaw o nudności, biegunki, zaparcia, czy bóle żołądka, na które najczęściej skarżą się osoby stosujące preparaty żelaza starszej generacji.

Szelazo+SR ma postać kapsułki o przedłużonym uwalnianiu (SR), co sprzyja lepszemu wchłanianiu oraz lepszej tolerancji codziennego przyjmowania preparatu. Dodatkowo zawarta w produkcie witamina C uczestniczy we wchłanianiu żelaza, a witaminy B6, B12 i kwas foliowy wzmacniają efekt krwiotwórczy suplementacji tego pierwiastka.

 

Szelazo+SR dostępne jest w aptekach bez recepty. Ceny sugerowane Szelazo+SR w aptekach: opakowanie zawierające 30 kapsułek – 19,50 PLN, opakowanie zawierające 60 kapsułek – 29 PLN.

 

Więcej informacji, porad i ciekawostek dotyczących diety bogatej w żelazo i suplementacji tego pierwiastka można znaleźć na www.szelazo.pl



[1] Renate Huch, Roland Schaefer  Niedobór żelaza i niedokrwistość z niedoboru żelaza, Wrocław 2008

Nadesłał:

Fast Cut Group Sp. Z o.o.

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~alaniss, 2014-06-05 12:18:04

    To fakt, że trzeba bardzo dobrze pilnować siebie, jeśli chodzi o jakość i rodzaje przyjmowanych pokarmów. Miałam trochę z tym problem, bo kiedyś na anemię chorowałam. Za namową dietetyka zaczęłam zdrową dietę opartą na produktach bogatych w żelazo. Nie przyjmowałam żadnych suplementów. Nie tweirdzę, że suplementy są złe, ale dobra dieta potrafi wiele zdziałać. Już nie chodzę do dietetyka, pana Grzegorza Kowaluka, ale jak będę miała jeszcze jakiś problem zdrowotny związany ze złym odżywianiem, to na pewno najpierw zrobię badania, a pozniej pojde do dietetyka


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl