Laktoferyna – odporność z mleka
Często się przeziębiasz? Cierpisz na anemię z powodu niedoboru żelaza? Miewasz problemy z alergią lub funkcjonowaniem układu pokarmowego? A może karmisz swoje dziecko mieszanką mleka w proszku? Jeśli choć na jedno z tych pytań powiedziałaś tak, powinnaś sięgnąć po laktoferynę – inteligentne białko!
Co to jest?
Laktoferyna to aktywne biologicznie białko, które naturalnie występuje w wielu płynach ustrojowych (np. łzach i ślinie), natomiast najwyższe jej stężenie obecne jest w siarze matki karmiącej oraz mleku następującym tuż po niej. Laktoferyna jest bardzo ważnym elementem układu odpornościowego, a jej wielokierunkowe działanie sprawia, że z roku na rok rozszerza się liczba wskazań, w których jest stosowana. Między innymi znalazła zastosowanie jako składnik suplementów diety oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (dla niemowląt i dzieci). Produkty te zawierają laktoferynę z mleka krowiego (bLF) charakteryzującą się bardzo wysokim podobieństwem (>70%) do laktoferyny ludzkiej pod względem budowy i właściwości.
Potężna siła
Laktoferyna wzmacnia odporność oraz wspomaga w ograniczeniu i zwalczaniu infekcji. Wykazuje szereg właściwości, takich jak przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne czy przeciwnowotworowe. Dodatkowo dzięki zdolności silnego wiązania żelaza, pozbawia bakterie składnika odżywczego hamując ich namnażanie. Ponadto laktoferyna wspomaga w zaburzeniach gospodarki żelaza, ma pozytywny wpływ na uszczelnianie nabłonka jelit, stymuluje wzrost dobrych bakterii, które znajdują się w jelitach, zmniejsza również działanie dolegliwości związanych z nietolerancją pokarmową. Przyjmowanie laktoferyny jest również istotne podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspiera ona działanie antybiotyku przez uszkadzanie błon komórkowych bakterii oraz wielokomórkowej struktury wytwarzanej przez te organizmy – biofilmu. Białko to ma ogromny potencjał i wykazuje wielokierunkowe działanie w zapobieganiu infekcjom, szczególnie groźnym dla niemowląt przedwcześnie urodzonych, takim jak późna sepsa czy martwicze zapalenie jelit.
Kiedy stosować?
Największą ilość powinniśmy przyjmować w okresie wzmożonej zachorowalności, a więc na przełomie jesieni i zimy. Sprawdzi się również podczas infekcji, gdzie będzie wsparciem dla organizmu jak i po samej chorobie. Poprawi odporność i zapobiegnie kolejnym chorobom. Jest odpowiednia dla kobiet w ciąży, które walczą z anemią. Zmniejsza dolegliwości nietolerancji pokarmowej, hamuje reakcje alergiczne. Laktoferyna to środek, który nie wykazuje żadnych efektów ubocznych. Wciąż powstają nowe badania, które udowadniają, że ma dobroczynny wpływ na organizm. Suplementacja może przynieść same korzyści. Może być przyjmowana bez względu na porę dnia jak i wiek.
InnoferynaLF od Smart Pharmy
W organizmie zdrowego człowieka wytwarzanych jest około 5 g laktoferyny każdego dnia. Kiedy chorujemy jej ilość zwiększa się nawet do 30g. Jednak jedynie niewielka część uwalniana jest do krwioobiegu, dlatego warto rozważyć suplementację laktoferyną. Gdzie można znaleźć tę dodatkową substancję? Oczywiście w aptece! Dostępna jest w formie: kapsułek, kropli czy proszku do sporządzania zawiesiny. Ale, jak wybrać najlepszą? Oczywiście warto sięgnąć po innowacyjne i sprawdzone produkty. Do nich należy InnoferynaLF – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, którego producentem jest Smart Pharma. Przeznaczona dla noworodków, niemowląt, dzieci, kobiet w ciąży i dorosłych. Występuję w postaci zawiesiny w oleju MCT. Zawiera laktoferynę z mleka krowiego (bLF).
Wykazuje szerokie działanie w organizmie:
· wspomaga w infekcjach
· wspomaga odporność
· regeneruje nabłonek w jelitach
· stymuluje rozwój dobroczynnej mikroflory jelitowej
· wspomaga wchłanianie żelaza
· zmniejsza możliwość wystąpienia sepsy u wcześniaków
· ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe
· zmniejsza dolegliwości nietolerancji pokarmowej
Regularne przyjmowanie InnoferynyLF przez dzieci i dorosłych zwiększa odporność, mobilizuje komórki układu immunologicznego, jak również korzystnie wpływa na bakterie probiotyczne występujące naturalnie w jelicie. Jest wskazana do stosowania w trakcie i po antybiotykoterapii. Zapobiega powstawaniu anemii. Produkt nie zawiera laktozy i glutenu, może być bezpiecznie podawany osobom nie tolerującym tych składników.
Cena: ok. 20zł
Zalecane dawkowanie:
Dzieci 100 mg na dobę
Dorośli 100 – 200 mg na dobę
Nadesłał:
Teresa Rucińska
|