5 sposobów na wzmocnienie odporności
Sezon zimowy to okres częstych zachorowań na grypę, która rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Silny organizm oraz wysoka odporność pozwalają zmniejszyć ryzyko choroby, warto zatem jak najwcześniej zadbać o odpowiednie składniki w codziennej diecie.
1. Witamina C
Z pokolenia na pokolenie niezmiennie powtarza się, iż to właśnie witamina C jest najskuteczniejsza w walce z przeziębieniem. Znana również pod nazwą kwasu askorbinowego, aktywuje przeciwciała i neutralizuje wolne rodniki. Osoby dorosłe powinny spożywać 1 mg witaminy na każdy kilogram swojej masy, z kolei dzieci 2 mg na kilogram. Gdzie znaleźć produkty o najwyższej zawartości witaminy C? Należy do nich między innymi owoc dzikiej róży z rekordową zawartością 840 mg na 100 g.
Wartościowym źródłem jest także:
-
czarna porzeczka,
-
pietruszka,
-
papryka,
-
brukselka,
-
kiwi,
-
cytryna.
2. Słoneczna witamina D3
Dobro, którego brakuje jesienią to słońce. Właśnie dzięki niemu ludzki organizm pozyskuje najwięcej witaminy D, która bezpośrednio przekłada się na wzmocnienie odporności. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę to 800 jednostek u dorosłych, oraz 400 w przypadku dzieci.
Najlepszym źródłem witaminy D3 są:
-
tłuste ryby (węgorz, śledź, łosoś lub makrela),
-
jajka,
-
żółty ser,
-
mleko.
Gdy pojawiają się problemy z niedoborem witaminy D, zaleca się jej suplementację, zwłaszcza w okresie zimowym.
3. Nienasycone kwasy tłuszczowe
Tłuszcze przynoszą wiele korzyści organizmowi, zwłaszcza nienasycone kwasy omega-3 i omega-6. Działają przeciwzapalnie i usprawniają system odpornościowy, ponadto przyspieszają regenerację organizmu. Skąd czerpać te wartościowe kwasy?
Wśród najbogatszych źródeł znajdują się:
-
ryby morskie, w tym tuńczyk, makrela, szprotki i łosoś,
-
kawior,
-
owoce morza,
-
oleje,
-
nasiona.
4. Antybiotyki z natury
W walce z bakteriami i grzybami antybiotyki nie mają sobie równych. Mowa nie tylko o produktach medycznych, ale także naturalnych składnikach dostępnych na wyciągnięcie ręki.
Warto zatem wdrożyć w życie dietę zawierającą:
-
czosnek,
-
kurkumę,
-
imbir,
-
cebulę,
-
oregano,
-
bazylię.
5. Zdrowy tryb życia
Podstawową ochroną organizmu przed zachorowaniami w czasie zimy jest odpowiednia dieta. Oprócz przyjmowania wartościowych witamin, warto także ograniczyć, lub całkowicie zrezygnować z mniej korzystnych produktów, takich jak cukier, słone przekąski czy gotowe, wysoko przetworzone dania. Należy także pamiętać, że w parze z dobrze zbilansowaną dietą idzie aktywny tryb życia. Codzienne spacery i ćwiczenia pomogą w utrzymaniu wzmocnionej odporności organizmu.
Artykuł został opracowany na podstawie materiałów z bloga dietetyka.
Nadesłał:
dietka
|