Brokuły hamują rozwój raka prostaty
Mężczyźni, którzy regularnie spożywają brokuły, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, twierdzą naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności (Institute of Food Research).
Jak wynika z testów, cotygodniowe spożywanie brokułów może przyczynić się zarówno do zmniejszenia ryzyka choroby, jak i do zapobiegania rozprzestrzenianiu się istniejącego raka. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „PLoS ONE".
Naukowcy poprosili 22 mężczyzn z grupy wysokiego ryzyka w wieku między 57 - 70 lat, jedli 400g brokułów lub taką samą ilość grochu w siedmiodniowych odstępach przez 12 miesięcy. U wszystkich uczestników wcześniej wykryto komórki przednowotworowe w prostacie- gruczole, który otacza cewkę moczową i produkuje płyn nasienny.
Próbki tkanek zostały pobrane z gruczołu krokowego na początku badania, sześć miesięcy później i na końcu testów. Próbki analizowano przy użyciu najnowocześniejszych technologii o nazwie mikromacierze, które pozwalają naukowcom na zbadanie aktywności tysięcy genów.
Uczeni odkryli, że u mężczyzn, którzy regularnie jedli brokuły, geny wykazywały aktywność mającą na celu zatrzymanie lub spowolnienie rozwoju raka prostaty.
Taki efekt wykryto głównie u pacjentów z genem GSTM1, który jest obecny u około 50% populacji. Uczeni sugerują jednak, że mężczyźni bez tego genu powinni zwiększyć konsumpcję wspomnianych warzyw, aby zyskać podobny efekt prozdrowotny.
Brokuły są szeroko rekomendowane przez lekarzy i dietetyków. Opisane powyżej badania dotyczą ich wpływu na powstrzymanie raka prostaty, ale warzywa te mają znacznie szersze zastosowanie prozdrowotne. Wykazano, że mogą mieć chronić zdrowie serca i hamować różne rodzaje nowotworów, m. in. raka płuc. Poza tym są pożywnym i niskokalorycznym elementem diety.
Wartość odżywcza 100 g brokułów:
Wartość energetyczna: 27 kcal
Białko: 3,0 g
Tłuszcz: 0,4 g
Węglowodany: 5,2
Witamina C: 83 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g
Potas: 385 mg
Sód: 7 mg
Wapń: 48 mg
Nadesłał:
Rafal
|