Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni.


2022-01-26
Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe.

Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi aromatem chrupiących frytek i skrzydełek kurczaka. Prawie czujemy ich smak na języku. I choć zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania produktów poddanych tego rodzaju obróbce termicznej, to wciąż trudno nam się od nich odzwyczaić. Istnieją jednak sposoby by przygotować nasze ulubione przekąski praktycznie bez tłuszczu.

 

Mniej tłuszczu, więcej zdrowia

 

Nawet jeśli twoja lista postanowień noworocznych nie zawiera punktu o odchudzaniu, to warto odchudzić, a właściwie „odtłuścić” swoją dietę. Smażymy praktycznie wszystko: mięso, ryby, owoce morza, warzywa. To nasz ulubiony sposób przyrządzania potraw. Jest szybki i smaczny, a dania są soczyste i kusząco aromatyczne. Niestety w trakcie smażenia zachodzą reakcje chemiczne takie jak utlenianie tłuszczów, prowadzące do utraty rozpuszczalnych w nich witamin A,D,E i K. Utlenianie tłuszczów skutkuje również powstawaniem aldehydów, tłuszczy trans czy wolnych rodników, czyli związków mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ograniczenie smażenia wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem. Nie musi jednak oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych dań czy przekąsek.

 

Zdrowe smażenie?

 

Smażenie nigdy nie będzie zdrowe. Z tym faktem nie ma co dyskutować. Możemy zmniejszyć jedynie szkodliwe skutki jego działania poprzez wybór odpowiedniego oleju, czy sprzętu umożliwiającego smażenie bez tłuszczu. Rynek urządzeń AGD wychodzi naprzeciw zdrowemu stylowi życia, pokazując jak łatwo i szybko można przygotować delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz danie bez tradycyjnego smażenia. Cyrkulacja gorącego powietrza to technika zastosowana w nowoczesnych urządzeniach do beztłuszczowego smażenia. Gorące powietrze krąży z góry na dół i z powrotem w górę przez wewnętrzne ścianki zapewniając doskonałe rozprowadzenie ciepła. Do przygotowania swoich ulubionych potraw wystarczy dodać nie więcej niż kilka kropel oleju. Tak przyrządzone jedzenie jest zdrowe i smaczne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu frytek czy skrzydełek kurczaka. Tradycyjny schabowy czy żeberka w takiej wersji zadowolą nawet największych smakoszy. Wegetarianie docenią smak wielowarzywnych frytek z selera, marchewki, pietruszki i batatów. Zaś dla amatorów deserów stworzona została opcja pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet orzechów.

Ostatnio dodane artykuły:

Niskie libido w czasie menopauzy. Czy jest na nie sposób?
Wahania hormonalne występujące podczas menopauzy mogą powodować między innymi zmniejszone zainteresowanie aktywnością seksualną.

Zbadaj swoją tkankę tłuszczową Zbadaj swoją tkankę tłuszczową
Do niedawna sądzono, że jedyną funkcją tkanki tłuszczowej jest pasywne magazynowanie energii w postaci trójglicerydów. Okazuje się jednak, że tkanka tłuszczowa to niezwykle aktywny narząd, który produkuje i wydziela do krwi mnóstwo biologicznie czynnych substancji określanych mianem adipokin.

Afazja – gdy milczenie nie zawsze jest złotem Afazja – gdy milczenie nie zawsze jest złotem
Mało kto wie czym jest i jak objawia się afazja. Niedawno nazwa tego zespołu cech pourazowych szybko rozpowszechniła się w mediach mainstreamowych. W intensywnym tempie rozprzestrzenił się także koronawirus, po którego przejściu miliony ludzi zmagało się i nadal zmaga z afazją.

Firma Diaverum ruszyła z kampanią Employer Brandingu
Diaverum, jeden z wiodących, światowych dostawców usług nefrologicznych rozpoczął nową kampanię z udziałem pracowników firmy, zatytułowaną ”Voices from the frontline”.

FPP: Czy nakłady na zdrowie spadną poniżej 5%?
Faktyczny stan finansów w ochronie zdrowia jest gorszy niż prognozowane dane

Podsumowanie pandemii - jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków
Podsumowanie pandemii - jak dwa lata COVID-19 wpłynęły na zdrowie Polaków

Blisko ⅔ konsumentów przywiązuje wagę do jakości suplementów diety Blisko ⅔ konsumentów przywiązuje wagę do jakości suplementów diety
Polakom w większości zależy na produkcji suplementów z poszanowaniem ekologii. Co trzeci badany ma częste wątpliwości co do ich jakości. OSAVI przedstawia trzeci już raport „Polacy a suplementy diety. Ekologia i jakość”

Boiron z komunikacją marki Arnigel Boiron z komunikacją marki Arnigel
W maju ruszyła komunikacja digital marki Arnigel, żelu na stłuczenia i urazy. Media w kampanii zaplanowała i zakupiła agencja Arena Media (Havas Media Group).

3 sposoby na zdrowe serce – co na to nauka?
Odpowiednio zbilansowana dieta ma wpływ na zdrowie człowieka w wielu jego aspektach. Ma ona również znaczenie w profilaktyce i przebiegu chorób układu krążenia. My wiemy, że zdrowe serce to zbożowe serce – dlaczego? Mówią o tym badania!

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Nadchodzi zmiana w polskich szpitalach. Koalicja na rzecz Bezpieczeństwa Szpitali apeluje o systemow
28 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia w Pracy

Wiosna - czas porządków w organizmie Wiosna - czas porządków w organizmie
Po zimowym zastoju powoli zaczynamy się ruszać, zdrowiej odżywiać i aktywniej korzystać z życia. Warto więc wykorzystać ten czas także na wiosenne porządki w naszym organizmie i wziąć udział w akcji edukacyjno-profilaktycznej "Zdrowy start na wiosnę".

Strzeż się boreliozy wiosną – kleszcze budzą się do życia
Borelioza jest chorobą zakaźną, przenoszoną na człowieka przez kleszcze, małe pajęczaki żywiące się krwią zwierząt. Możemy się jej nabawić podczas spacerów po lesie lub przebywania na świeżym powietrzu. Wywołuje ją krętek Borrelia Burgdorferi, który atakuje zarówno ludzi, jak i zwierzęta

więcej »