Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni.
Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe.
Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi aromatem chrupiących frytek i skrzydełek kurczaka. Prawie czujemy ich smak na języku. I choć zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania produktów poddanych tego rodzaju obróbce termicznej, to wciąż trudno nam się od nich odzwyczaić. Istnieją jednak sposoby by przygotować nasze ulubione przekąski praktycznie bez tłuszczu.
Mniej tłuszczu, więcej zdrowia
Nawet jeśli twoja lista postanowień noworocznych nie zawiera punktu o odchudzaniu, to warto odchudzić, a właściwie „odtłuścić” swoją dietę. Smażymy praktycznie wszystko: mięso, ryby, owoce morza, warzywa. To nasz ulubiony sposób przyrządzania potraw. Jest szybki i smaczny, a dania są soczyste i kusząco aromatyczne. Niestety w trakcie smażenia zachodzą reakcje chemiczne takie jak utlenianie tłuszczów, prowadzące do utraty rozpuszczalnych w nich witamin A,D,E i K. Utlenianie tłuszczów skutkuje również powstawaniem aldehydów, tłuszczy trans czy wolnych rodników, czyli związków mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ograniczenie smażenia wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem. Nie musi jednak oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych dań czy przekąsek.
Zdrowe smażenie?
Smażenie nigdy nie będzie zdrowe. Z tym faktem nie ma co dyskutować. Możemy zmniejszyć jedynie szkodliwe skutki jego działania poprzez wybór odpowiedniego oleju, czy sprzętu umożliwiającego smażenie bez tłuszczu. Rynek urządzeń AGD wychodzi naprzeciw zdrowemu stylowi życia, pokazując jak łatwo i szybko można przygotować delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz danie bez tradycyjnego smażenia. Cyrkulacja gorącego powietrza to technika zastosowana w nowoczesnych urządzeniach do beztłuszczowego smażenia. Gorące powietrze krąży z góry na dół i z powrotem w górę przez wewnętrzne ścianki zapewniając doskonałe rozprowadzenie ciepła. Do przygotowania swoich ulubionych potraw wystarczy dodać nie więcej niż kilka kropel oleju. Tak przyrządzone jedzenie jest zdrowe i smaczne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu frytek czy skrzydełek kurczaka. Tradycyjny schabowy czy żeberka w takiej wersji zadowolą nawet największych smakoszy. Wegetarianie docenią smak wielowarzywnych frytek z selera, marchewki, pietruszki i batatów. Zaś dla amatorów deserów stworzona została opcja pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet orzechów.
Ostatnio dodane artykuły:
Nowe terapie celowane i immunoterapia w leczeniu raka pęcherza moczowego. Eksperci: „Mamy przełom –
16 czerwca 2025 roku Fundacja OnkoCafe zorganizowała debatę ekspercką poświęconą rakowi pęcherza moczowego. Uczestnicy – czołowi specjaliści z dziedziny urologii, onkologii oraz przedstawiciele administracji publicznej
Nowoczesna stomatologia estetyczna w praktyce
W świecie, gdzie wygląd często mówi więcej niż słowa, piękny uśmiech staje się kluczem do pewności siebie i sukcesu
„Bezpiecznie z DHL”
DHL eCommerce Polska uruchamia pilotażowy program szkoleń z pierwszej pomocy dla kurierów
Leczenie Szpitalne w Polsce – nowość dla klientów Allianz Polska
Nowa umowa dodatkowa jest już dostępna w ramach ubezpieczeń Twoje Życie i Twój Plan
Polacy uzależniają swój wzrok od portfela
Dla wielu Polaków to właśnie cena decyduje o tym, kiedy i gdzie kupią okulary – albo czy w ogóle zdecydują się zbadać wzrok. Nowi użytkownicy okularów często wybierają tańsze rozwiązania, kierując się promocjami lub wyglądem oprawek.
Blefaroplastyka – wskazania, przebieg zabiegu i zasady bezpieczeństwa
Blefaroplastyka (plastyka powiek) jest zabiegiem chirurgicznym, którego celem jest usunięcie nadmiaru skóry i/lub tkanki tłuszczowej w okolicy powiek. Procedura może mieć charakter funkcjonalny (korekta utrudniającej widzenie wiotkiej skóry) lub estetyczny (wyrównanie konturu powiek).
Bayer Pharmaceuticals wchodzi w przełomowy okres znaczących postępów w opracowywaniu leków
Bayer zapowiada kolejne innowacje
Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe. ARFID - jak je rozpoznać i pomóc dziecku?
Wybiórczość pokarmowa u dzieci to zjawisko, które wielu rodziców uważa za naturalny etap rozwoju. Jednak w niektórych przypadkach może to być oznaka poważniejszego problemu – zaburzenia ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), które wymaga specjalistycznej interwencji.
Polakom brakuje czasu na jedzenie!
Blisko 2/3 Polaków przynajmniej kilka razy w ciągu miesiąca pomija jeden z trzech głównych posiłków – tak wynika z nowego badania marki Kupiec przeprowadzonego w lutym 2025 r. przez SW Research.
Najczęściej czytane artykuły:
Nowe terapie celowane i immunoterapia w leczeniu raka pęcherza moczowego. Eksperci: „Mamy przełom –
16 czerwca 2025 roku Fundacja OnkoCafe zorganizowała debatę ekspercką poświęconą rakowi pęcherza moczowego. Uczestnicy – czołowi specjaliści z dziedziny urologii, onkologii oraz przedstawiciele administracji publicznej