Smażenie jest niezdrowe, ale smaczne? Zdrowy kompromis w kuchni.


2022-01-26
Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe.

Uwielbiamy smażone potrawy. Już sam zapach skwierczącego na patelni schabowego pobudza nasze kubki smakowe. Mijany po drodze fast food kusi aromatem chrupiących frytek i skrzydełek kurczaka. Prawie czujemy ich smak na języku. I choć zdecydowana większość z nas zdaje sobie sprawę ze szkodliwości spożywania produktów poddanych tego rodzaju obróbce termicznej, to wciąż trudno nam się od nich odzwyczaić. Istnieją jednak sposoby by przygotować nasze ulubione przekąski praktycznie bez tłuszczu.

 

Mniej tłuszczu, więcej zdrowia

 

Nawet jeśli twoja lista postanowień noworocznych nie zawiera punktu o odchudzaniu, to warto odchudzić, a właściwie „odtłuścić” swoją dietę. Smażymy praktycznie wszystko: mięso, ryby, owoce morza, warzywa. To nasz ulubiony sposób przyrządzania potraw. Jest szybki i smaczny, a dania są soczyste i kusząco aromatyczne. Niestety w trakcie smażenia zachodzą reakcje chemiczne takie jak utlenianie tłuszczów, prowadzące do utraty rozpuszczalnych w nich witamin A,D,E i K. Utlenianie tłuszczów skutkuje również powstawaniem aldehydów, tłuszczy trans czy wolnych rodników, czyli związków mających negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ograniczenie smażenia wydaje się więc być dobrym rozwiązaniem. Nie musi jednak oznaczać rezygnacji z naszych ulubionych dań czy przekąsek.

 

Zdrowe smażenie?

 

Smażenie nigdy nie będzie zdrowe. Z tym faktem nie ma co dyskutować. Możemy zmniejszyć jedynie szkodliwe skutki jego działania poprzez wybór odpowiedniego oleju, czy sprzętu umożliwiającego smażenie bez tłuszczu. Rynek urządzeń AGD wychodzi naprzeciw zdrowemu stylowi życia, pokazując jak łatwo i szybko można przygotować delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz danie bez tradycyjnego smażenia. Cyrkulacja gorącego powietrza to technika zastosowana w nowoczesnych urządzeniach do beztłuszczowego smażenia. Gorące powietrze krąży z góry na dół i z powrotem w górę przez wewnętrzne ścianki zapewniając doskonałe rozprowadzenie ciepła. Do przygotowania swoich ulubionych potraw wystarczy dodać nie więcej niż kilka kropel oleju. Tak przyrządzone jedzenie jest zdrowe i smaczne. To doskonała alternatywa dla tradycyjnie smażonych w głębokim tłuszczu frytek czy skrzydełek kurczaka. Tradycyjny schabowy czy żeberka w takiej wersji zadowolą nawet największych smakoszy. Wegetarianie docenią smak wielowarzywnych frytek z selera, marchewki, pietruszki i batatów. Zaś dla amatorów deserów stworzona została opcja pieczenia ciast, ciasteczek, babeczek, a nawet orzechów.

Ostatnio dodane artykuły:

Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe. ARFID - jak je rozpoznać i pomóc dziecku?
Wybiórczość pokarmowa u dzieci to zjawisko, które wielu rodziców uważa za naturalny etap rozwoju. Jednak w niektórych przypadkach może to być oznaka poważniejszego problemu – zaburzenia ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), które wymaga specjalistycznej interwencji.

Polakom brakuje czasu na jedzenie!
Blisko 2/3 Polaków przynajmniej kilka razy w ciągu miesiąca pomija jeden z trzech głównych posiłków – tak wynika z nowego badania marki Kupiec przeprowadzonego w lutym 2025 r. przez SW Research.

NA BIEGUNKĘ I DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE NA BIEGUNKĘ I DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE
CARBOSAL® firmy Gorvita to naturalny preparat stworzony na bazie węgla aktywowanego, od pokoleń stosowanego w leczeniu biegunek, niestrawności oraz zatruć pokarmowych.

Wyzwania i szanse na rynku suplementów diety Wyzwania i szanse na rynku suplementów diety
W ostatnich latach polski rynek suplementów diety doświadcza znaczącego wzrostu, napędzanego rosnącą świadomością zdrowotną społeczeństwa oraz postępem naukowym. Według danych PMR Market Experts, w latach 2024-2029 przewidywany jest dalszy wzrost tego sektora.

Bezpłatne badania mammograficzne w krakowskiej Mozaice
W czwartek i piątek, 27-28 listopada, w godzinach 8:30 – 15.00 przed galerią Mozaika w Krakowie po raz kolejny zaparkuje mammobus. Firma LUX MED Diagnostyka, wraz z Narodowym Funduszem Zdrowia (NFZ), zapraszają do udziału w bezpłatnych badaniach kobiety w wieku od 45 do 74 lat.

Zdrowie psychiczne. Co mogą powiedzieć nam współczesne badania? Zdrowie psychiczne. Co mogą powiedzieć nam współczesne badania?
Wokół jej stosowania narosło wiele mitów, w tym dotyczących jej wpływu na nastrój i kondycję psychiczną. Jednak co na ten temat mówi nauka?

Haier zaprasza do licytacji arcydzieła na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy Haier zaprasza do licytacji arcydzieła na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
Haier, który od 16 lat jest światowym liderem w produkcji urządzeń AGD, kolejny raz wspiera najpiękniejszą orkiestrę świata. Tym razem producent przekazał na licytację prawdziwe arcydzieło – lodówkę side by side HFR79F19EFGK, jedyną taką na świecie.

Innowacyjność i jakość na dynamicznie zmieniającym się rynku suplementów Innowacyjność i jakość na dynamicznie zmieniającym się rynku suplementów
Rynek suplementów diety w Polsce rozwija się od lat, choć jego dynamika zmienia się wraz z uwarunkowaniami gospodarczymi i społecznymi. Według danych, w 2022 roku jego wartość wynosiła 7,7 mld zł i stale rośnie.

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Grymaszenie przy stole, czy poważne zaburzenie pokarmowe. ARFID - jak je rozpoznać i pomóc dziecku?
Wybiórczość pokarmowa u dzieci to zjawisko, które wielu rodziców uważa za naturalny etap rozwoju. Jednak w niektórych przypadkach może to być oznaka poważniejszego problemu – zaburzenia ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), które wymaga specjalistycznej interwencji.